Therapie

Soms loop je vast en kom je er zelf niet meer uit. Dan is het fijn als er iemand met je meeloopt.
De eerste stap zetten om in therapie te gaan, is soms lastig. Er zullen goede redenen zijn waarom je het wellicht nog niet hebt gedaan. Weet dat iedereen in het leven weleens te maken heeft met moeilijkheden. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag op weg.

Jij staat centraal

Omdat iedereen anders is, wordt de therapie afgestemd op jou, op wat jij nodig hebt. Jouw unieke verhaal mag gehoord worden en staat centraal. We gaan aan de slag op een manier die bij jou past, zodat je daarna zelf weer verder kunt. Jij bepaalt zelf waarover je het wilt hebben. Daarbij is alles welkom. Ik luister naar je verhaal zonder oordeel. Je kunt bij mij jezelf zijn en alles laten zien wat er is. Ik zal er alles aan doen om hiervoor een veilige omgeving te creëren. 

Een integratieve benadering

De wereld om ons heen is dynamisch. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen. Hierdoor zijn er vaak meerdere oorzaken voor een klacht of probleem. Dit betekent dat er ook meerdere oplossingen mogelijk zijn. Daarom maak ik gebruik van inzichten uit verschillende therapeutische stromingen. Niet de methodiek staat centraal, maar datgene dat jou verder kan helpen.

Therapieproces

Soms is het nodig om even stil te staan en tijd te maken voor alles wat er is. Wat voel, denk en doe ik nou eigenlijk? Vaak hebben we de neiging om weg te bewegen van emoties, sensaties en gedachten of er de strijd mee aan te gaan. In therapie creëren we ruimte om er contact mee te maken en er met onze aandacht naartoe te gaan. Te voelen hoe het is om in deze situatie te zijn. En je daarmee te verhouden. Er ontstaat dan als vanzelf ruimte voor verandering.

In therapie onderzoeken we samen waar je tegenaan loopt, wat op je drukt of waar je in vastloopt. Door vanuit verschillende invalshoeken naar jouw situatie te kijken en hierover vragen te stellen, kunnen er nieuwe inzichten ontstaan. Je zult gaan zien, voelen en ervaren hoe je aan het overleven bent; hoe je jezelf beschermt. Vaak hebben we ons patronen eigen gemaakt, die van nut zijn geweest, maar die ons nu blokkeren. We kijken welke oordelen er mogelijk in de weg zitten om compassie te hebben naar jezelf. We kijken ook naar wat je geholpen heeft en wat je al hebt gedaan om uit de knoop te geraken. Zo kunnen er oplossingen en kwaliteiten naar boven komen, die nu wellicht nog niet zichtbaar zijn. Op die manier proberen we het contact te herstellen met die delen in jezelf die je levenskracht en (zelf)vertrouwen geven.

Welk resultaat kun je verwachten?

Aan het begin van de therapie proberen we samen helder te krijgen wat je met de therapie wilt bereiken. Dit geeft richting. De therapie is erop gericht om jouw vraag te beantwoorden. Soms is je vraag in het begin nog niet helemaal duidelijk. Ook kan het zijn dat je vraag gedurende de therapie verandert. We zullen daarom altijd tussendoor evalueren, zodat we met de therapie datgene bereiken dat jij voor ogen hebt.

De therapie is erop gericht om meer zicht te krijgen op je situatie, een manier van kijken te ontwikkelen waardoor je de situatie anders kunt benaderen. Tijdens dit proces ontdek je kwaliteiten, maar ook valkuilen en uitdagingen. Je gaat zien en ervaren waar je zelf invloed op hebt en waarop wellicht niet. Niet alles kan ‘opgelost’ worden. Je kunt wel leren op een andere manier met een situatie om te gaan. Je kunt je eigen verhaal herschrijven. Je kunt als het ware als getuige naar jezelf kijken. Als er nieuwe betekenis ontstaat, zal je een ervaring anders gaan beleven. Je gaat meer mogelijkheden zien, waardoor je meer vrijheid gaat ervaren om zelf keuzes te maken.

Therapie is een investering in jezelf en in je toekomst. Het vraagt moed, maar het kan je ook verder helpen.